به گزارش راهبرد معاصر ، همزمان با چهارمین سالگرد امضای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام و پایان مهلت 60 روزه ایران به اروپا، دبیرخانه شورای راهبردی بسیج اساتید ضمن مروری بر مهمترین رخدادهای منجر به امضای این توافقنامه، به برخی از مهمترین خطاهای تیم مذاکره کننده ایران در دولت یازدهم و اعتماد نابجا به غرب اشاره و راهبردهای خود را برای درس آموزی از آن در اختیار خوانندگان قرار داده است.
در این متن با اشاره به وضعیت داخلی ایران و اوضاع منطقه در شرایط آن مقطع زمانی و نیز چهار دوره انجام مذاکرات در دولتهای اصلاحات، عدالت و تدبیر و امید با غرب و کارشکنی و دورویی آنان در مذاکرات با ایران آمده است:
"برجام اپیزود چهارم از مجموعه مذاکرات ایران و غرب بود. اپیزود اول به کارگردانی خود آقای روحانی و در دولت دوم اصلاحات آغاز شد. آنجا که سه کشور اروپایی (انگلیس - فرانسه - آلمان) علیرغم امضاء بیانیه سعدآباد و سلب حق داشتن حتی سانتریفیوژهای تحقیقاتی از ایران، زیر میز زده و به وعدههای خود در بیانیه عمل نکردند.
اپیزود دوم این ماجرا از روی کارآمدن دولت نهم و دبیری لاریجانی بر شورای عالی امنیت ملی رقم خورد. این مذاکرات که با مدالیته شناخته شد، پس از اختلاف او با رئیس دولت پایان یافته و جلیلی جایگزین او در مذاکرات شد.
اپیزود سوم، بخش مهمی از مذاکرات هستهای ایران و غرب را به خود اختصاص داده است، هم به خاطر شخصیت و سیاستهای ضدّ غربی و مواضع ضدّ صهیونیستی احمدینژاد در صحنه بینالملل، هم پیشرفتهای هستهای ایران ازجمله دست یافتن به فنّاوری غنیسازی ٢٠ درصد و خلع سلاح غربیها در فشار به ایران و هم نوع مذاکرات جلیلی با اروپاییها.
اکنون چهار سال از امضاء برجام میگذرد. ایران به همه تعهدات خود دفعتاً و به فوریت ممکن عمل کرد. طرف آمریکایی از برجام خارج شده است. اروپاییها امروز و فردا میکنند نه برای اجرای تام و تمام تعهداتشان، بلکه برای راهاندازی سیستمی مالی برای دلخوشی و سرگرمی ایران که از اروپاییها ناامید نشده و همچنان در برجام باقی بماند. برجام به اینستکس فروکاسته شده و سعی در مساویانگاری این دو است."
در ادامه با اشاره به پانزده خطای راهبردی تیم مذاکره کننده ایرانی و خدعه هایی که دولت های غربی و به ویژه آمریکا با سوء استفاده از تعجیل دولت یازدهم برای امضای توافقنامه با غرب، به عمده ترین دلایل شکست بازیِ برجام پرداخته شده است.
دبیرخانه شورای راهبردی بسیج اساتید در پایان با اذعان به اینکه مذاکره از حیث هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی خالی از ارزش نبوده و ازسوی دیگر وجود قوه حکمت در رهبری های داهیانه حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدّ ظله) در نسبت با نظام سلطه جهانی قابل انکار نبوده و مذاکره با آمریکای جنایتکار و پیمان شکن ره آموز منفعت برای جمهوری اسلامی و ملّت کهن ایران نخواهد بود، شرایط شکل گیری یک مذاکره مطلوب را برشمرده و لزوم طراحی مسیر آینده بر اساس تجربیات گذشته را یادآور شده است.
منبع : فارس